Jonkas traumatiska upplevelse

När Anton Jonsson tappar en full spritflaska...



1) Chockfasen: Det varar från ett kort ögonblick till några dygn. Vissa kan under chockfasen te sig starkt avvikande: skrika, riva sina kläder, säga om en mening gång på gång. Det är heller inte sällsynt att en drabbade ligger tyst och orörlig, helt paralyserad.
(I Jonkas fall blev det skrik som övergick till mållöshet..)

2) Reaktionsfasen: Reaktions fasen kan sägas börja då den drabbade tvingas att öppna ögonen för det skedda, efter att tidigare ha försökt blunda och komma ifrån det. Här inträffar nu en häftig omställning. Individen klagar över hur absurt och orättvist det är att detta skulle drabba just mig.
(Jonka började inse att flaskan faktiskt var trasig och att spriten aldrig kommer tillbaka. Under denna tid hade han det väldigt jobbigt och frågade sig hela tiden "varför" det hände just honom..)

3) Bearbetningsfasen: Den pågår under kanske ett halvt eller ett år efter traumat. Under denna fas börjar individen åter igen vända sig mot framtiden i stället för att som tidigare ha varit totalt ockuperad av traumat och det förgångna.
(Jonka försökte allt han kunde att förstå att flaskan inte kommer tillbaka. Att han måste gå vidare på egen hand. Men det gick inte.. Han kunde bara inte förstå hur han skulle kunna leva ensam utan spriten..)

4) Nyorienteringsfasen: Under denna sista fas, som givetvis inte har någon avslutning, lever individen med det förgångna som ett ärr som alltid kommer att finnas men som inte behöver hindra livskontakten. Nya intressen har ersatt de förlorade.
(Jonka kom aldrig hit.. Han blev aldrig sig själv igen. Han lever nu ett mörker och ser inget hopp eller ljus för framtiden. Han klarar inte av att leva med att veta att det var han själv som gjorde att han förlorade något han hade väldigt kärt..)


Postat av: Anonym

hhahahaär han alkis eller?

2010-11-06 @ 17:23:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0